free web hosting | free website | Business Web Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting

Dag 5 - Fredag, December 21

Del 1

Cameron beger sig ner i underjorden, ser Mc Grab aktivera Sirdach, räddar Mac Farley från Elektriska stolen och Moira från att dränkas.

Slottskällaren

Titta i anteckningsboken och i Mc Grab's bok. Det pågår tydligen saker både i källaren och under vattnet.
Enklaste sättet att ta sig ner i källaren är att gå till växthuset via kartan och sedan tvärs över till källardörren.
Gå in och gå igenom gallerdörren ut i tunneln.
Följ tunneln till grottan med de tre ingångarna. Den enda tunnel du inte har varit i är den med korpen så gå dit.


Längst in ser du en hög sten med bilden av triskelen och en stor rund sten med olika astrologiska bilder.
På övre delen av bitarna i den yttre ringen står första bokstaven i de fyra väderstrecken. På kanten av bitarna står det keltiska namnet på på de två solstånden och de två dagjämningarna. I Mc Grabs bok kan du läsa när de inträffar.
En ljusstråle lyser ned på skivan rätt på tecknet S.
Bansheen talade om att du skulle använda det gudomliga ljuset på Alban Arthuan. Det måste betyda att du ska vrida skivan så att stenen märkt med detta namn och N, blir belyst. Klicka två gånger på den yttre cirkeln så vrids den i rätt läge.
Den inre ringen bär zodiakens tecken. I Mac Grabs bok såg du att han skrivit Winter Solstice, Capricorn. (Vintersolståndet, Stenbocken). Vintersolståndet, eller Alban Arthuan som de gamla kelterna kallade det, infaller just då Skytten går över till Stenbocken. På bilden till vänster ser du var stenarna för Skytten och Stenbocken finns på skivan. Klicka 5 gånger på den inre skivan så hamnar stenarna så att skiftet mellan dem sker exakt vid Vintersolståndet. När du fått skivorna i rätt läge hörs ett kraftigt ljud.


Titta på stenen med triskelen. Den har skjutits åt sidan och en hemlig gång har öppnats. Gå in där.
Du kommer till Mc Grabs hemliga ställe. Det är en labyrint fast av det mindre slaget. Här till höger finns en karta över den. Följ den prickade linjen så klarar du dig förbi den första tidsbegränsade sekvensen. Siffrorna på de följande bilderna hänvisar till den här kartan.


Gångarna runt rummen

Du kommer upp för trappan vid punkt 1. Gå in till vänster och följ det runda rummet tills du hittar ett runt fönster där pekaren blir ett förstoringsglas (a). Klicka så får du se Lord Mac Farley sitta fastspänd i en elektrisk stol.
Gå ur närbolden och fortsätt åt vänster.


Du kommer till ett liknande trapphus som det du kom upp genom men här går det en trappa uppåt. Gå upp för trappan och titta. En dörr med med bilden av triskelen (2). Mc Grab talade om triskelrummet och gav också en kod till rummet men det fordras tydligen något mer för du kan inte komma in.
Gå ner igen och följ den prickade vägen in till centrum av labyrinten (4).


Fortsätt till vänster och en liten bit längre fram hittar du ett tittbart fönster på det andra runda rummet (b). Klicka så ser du att det är ett slags laboratorium.
Vänd tillbaka en bit och gå in i den tredje trapphallen , 3. Här finns en rund lucka på golvet. Det måste vara den som Grab säger leder till den underjordiska dockan. Inte heller den är ännu tillgänglig.


Gå ut genom den andra dörren i trapphallen och du hamnar framför ett tredje klickbart fönster (c).
Spara spelet för nu följer en livsfarlig tidsbegränsad sekvens.
Klicka på fönstret för att titta in. Mc Grab berättar för ett antal män i mörka kåpor, prydda av en korp, att han har alla kristallerna och triskelen och kommer att förena dem för att få den oinskränkta makt som Sirdach ger. I kväll ska han använda den för att förgöra London.


Han trycker på en lysande orange kraft och man får se hur triskelen aktiveras. En av deltagarna nämner Mac Farley och att Moira kommer att dödas om hon inte samarbetar.
Mc Grab öppnar dörren och släpper ut männen.
Ta snabbt ett eteg bortåt och göm dig.
Du ser skuggan av männen som går sin väg.


Mc Grabs kontor

Gå tillbaka mot centrum. Dörren till Mc Grabs rum är öppen. Gå in och gå fram till bortre väggen.
Titta i närbild på instrumentpanelen. Där finns mycket du kan klicka på men nöj dig med att sätta på strömmen. Du märker att hjulet rör sig.


Vänd dig om mot skrivbprdet och ta skrinet.
Öppna sedan lådan och ta nyckeln och tången.

Nu är det dags att befria stackars Mac Farley som sitter fastspånd i den elektriska stolen. Men hur ska du kunna komma in i rummet. Dörren gick tidigare inte att öppna.


Korridoren

Gå ut ui korridoren och och zooma in på den centrala pelaren.
Tre rundlar med vridbara mindre cirkelbågar. På en av dem är bådarna placerade så att öppningarna sammanfaller. Mc Grabs dörr är öppen. Det här måste vara en dörröppnare.
Som du står och tittar på mittenpelaren måste Mac Farley sitta i rummet till höger. Klicka på de röda cirkelbågarna tills öppningarna sammanfaller. Du får se hur dörren till det högra rummet öppnas. Gå dit och gå in.


Mac Farleys rum

Gå fram och titta på Mac Farley. Han är kopplad till apparaten med huvudet, händerna och fötterna.
Trådarna leder till en låda med tre vippkontakter på bordet bredvid. Förmodligen måste du stänga av kontakterna i en viss ordning men vilken?
Kommer du ihåg stolen i Mac Farleys arbetsrum? Den var du tvungen att stänga av i en viss ordning. Kommer du ihåg vilken? Du har fortfarande instruktionen i din plånbok om du vill kolla.
Först stängde du av kontakterna överst på stolen, därefter på armstöden och sist nederst på stolen. Samma princip måste gälla här det är bara att följa trådarna och se vart de går.
Men det är en förskräcklig härva och nästan omöjlig att klara av.
Titta på trådarna som kommer från fötterna. De är röda de andra är gula. Titta på apparaten. De röda trådarna går till den vänstra kontakten. Den vänstra kontakten ska tydligen stängas av sist.
Nu måste du försöka följa någon av de andra trådarna. Det verkar som om trådarna från huvudet är minst insnodda. Följer du dem, ser du att båda går till den mittersta kontaken. På bilden här till vänster har de trådarna markerats.
Nu vet du att du ska börja med den mellersta kontakten och sluta med den vänstra. Det innebär att den högra kontakten ska tas som nummer två.


Spara spelet för säkerhets skull innan du börjar stänga av kontakterna.
Klicka sen på dem i den ordning som visas på den vänstra bilden.
Lorden kopplas ur men är fortfarande avsvimmad.
Ta flaskan som står till höger på bordet. Den ser ut att innehålla någonting livgivande.
Mc Grabs bästa whisky kanske?


Ge en klunk till lorden så piggnar han till.
Cameron berättar att Mac Grab har aktiverat triskelen och tänker använda kraften till att förgöra London nu i kväll. Han berättar också att skurken dessutom har tagit Moira som gisslan.
Cameron lovar att rädda Moira och att tillverka en bomb och spränga u-båten i luften. Lorden ber Cameron att söka upp honom i laboratoriet om en stund och går därifrån.
Spara spelet, en tidsbegränsad sekvens börjar så fort du lämnar rummet.


Undervattensdockan

Gå ut ut rummet. Du hör Moira skrika och ropa på hjälp. Detta startar en tidsbegränsad sekvens.
Cameron funderar på om han ska tillverka bomben innan han räddar Moira eller tvärtom.
För en gentleman borde det inte vara någon tvekan och vi förutsätter att Cameron är en gentleman så skynda dig iväg att leta rätt på Moira.
Dom bör rimligen ha tagit henne till u-båten så gå förbi mittenpelaren och gå in i rummet med luckan i golvet (3). Zooma in på kod-dosan och slå in koden 421 som du redan bör ha hittat i Mc Grabs anteckningsbok. Öppna sedan luckan och gå ner.


Vänd dig om och gå in i dockan.
Du ser ubåten ligga där.
Borta till vänster står en tunna. Gå bort mot den.


När du kommer närmare ser du att där också finns en hink. Zooma in på hinken och ta stjärn-nyckeln som ligger där.
Vänd dig om och gå framåt.
En bur har hissats upp och hänger ovanför vattnet.
I buren står Moira. Skurkarna tänker tydligen dränka henne. Det måste förhindras. Den här gången har du ganska gott om tid och behöver inte stressa men håll i alla fall koll på den vita randen på tidsmätaren så att inte tiden rinner ut för dig.


Från buren löper en kedja upp i taket. Följ kedjan med blicken så ser du att den följer taket bort mot den motsatta väggen och slutar vid en svart pelare.

Gå till pelaren och zooma in på panelen längst ned på pelaren.
Använd stjärn-nyckeln till vänster på panelen.


Du måste hissa upp buren och få över den till kajen, och det betyder att du måste dra spaken nedåt.
Klicka under spaken för att dra den nedåt.
Buren hissas upp och ställs på kajen. Den tidsbegränsade sekvenssen avslutas.
Gå bort till buren och zooma in på den.


Buren är låst med en kedja och ett hänglås. Ta tången du hittade på destilleriet (inte den från Mc Grabs rum) och klipp av kedjan.
Moira kommer ut.
Cameron förklarar situationen för henne och hon går till sin far i laboratoriet.


Till föregående sidaTill nästa sida.

Lösningen är skriven av MegaZina och är baserad på spelet
The Secret at Loch Ness , The Cameron files, från Wanadoo. Bilderna är tagna från spelet.
Hemsidan är privat och har ingen anknytning till nämnda företag.