free web hosting | free hosting | Business Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting

1-Måndag

Inledning

Man får se en man klädd i mantel och hatt springa längs kajen. Han jagas av en annan man men lyckas smita ombord på ett skepp vid kajen.

Abdullah är en av sultanens emissarier, på väg för att överlämna ett brev till en person på Hyade Island.
På morgonen får han ett brev från en vän Titien Granzoub.
Titien berättar att han blivit frånstulen ett föremål som han kallar Krakens öga. Om det hamnar i 0rätta händer kan det bli mycket farligt för mänskligheten. Titien vet att tjuven finns ombord på Glutomax men inte vem han är. Nu ber han Abdullah ta reda på både tjuven och ögat.

Du är Abdullah i det här spelet. Det är viktigt när du kommer till en ny plats att du tittar på allt som går att titta på för att senare kunna fråga om sakerna då tu talar med en person. En röd pekare visar var du kan klicka.
Kom också ihåg att välja alla samtalsämnen speciellt det som kallas för Blabla. Där måste du fortsätta att fråga till personen upprepar sig själv. Det känns litet konstigt först att man inte hör någon tala utan bara får texten men man vänjer sig.

Utgångar finns där pekaren blir en inramad pil. Det finns inget tak så ibland är det svårt att se en trappa. Den ser snarare ut som en lucka av något slag.
Bli inte förvånad om du kommer ut ur ett annat rum än det du gick in i. Det är en egenhet bland andra hos det här skeppet.

Spelet är indelat i olika tidsområden, två eller tre per dag. För att komma vidare till nästa tidsområde måste du ha gjort vissa saker. Sådant som nödvändigt måste göras för att komma till nästa ridsområde är markerat med rött

Måndag morgon

Abdullahs hytt ombord på skeppet Glutomax på väg till Hyade Island

Det knackar på dörren och Aboubakar kommer in. Abdullah berättar om brevet och får veta att Kraken är en enorm bläckfisk som är alla sjömäns fasa. Abdullah undrar hur han ska kunna lösa problemet och Aboubakar ger honom en liten trä-bläckfisk som han säger att han hittat på däck. De kommer överens om att Abdullah ska låtsas att han hittat träsaken och ska visa den för alla gästerna och fråga om det är deras. Men först måste Abdullah gå till kaptenen och be att få en passagerlista.
När Aboubakar har gått så titta på allt som finns i rummet, Titta ut genom ventilen, tala med papegojan, titta på hans Hookah (en slags brännare) och öppna kistan. Det visar sig att Abdullah har fått fel klista. I stället för hans kläder ligger här en massa fågelfrö.

Inventariet finns längst ned på skärmen.
Det första är Abdullahs anteckningsbok. Där skriver han upp att han får reda på och vad han bör göra. Läs ofta i den boken.

Där finns också brevet från Titien som Abdullah kan läsa upp igen för dig.

Ta sabeln och tekannan och gå ut ur rummet nere till höger på skärmen.


Korridoren

Du kommer ut i korridoren.
Där finns dörrar till 10 hytter. Gå och titta på alla hytterna och lyssna.
Du vet att Aboubakar bor i nummer 6 och du själv (Abdullah) i nummer 1.
De flesta hytterna verkar tomma och låsta men i nummer 3 hör du att någon sjunger och i nummer 7 snarkar någon. I nummer 5 bor sjömännen (bröderna Zog).

Titta också på tavlorna. Abdullah är övertygad om att det måste finnas ett kassaskåp bakom någon av tavlorna men blir besviken.

Gå in i hytt nummer 2.


Fitzcarraldos hytt

Det är Fitzgerald eller som han allmänt kallas Fitzcarraldo som bor här. Han är irländare och konstruktör av oproportionerliga objekt.
Titta på de båda ritningarna. Den ena ska bli en bro mellan Florida och Kuba den andra ett sätt att lösa leveransproblem med hjälp av kastslungor. Titta på kikaren och bananerna ovanför skrivbordet. Ta bananerna.
Titta på grammofonen. Du kan använda den och ändra på musiken om du vill. Titta också på sängen och konstatera att han har ett myggnät fast det inte finns några mygg.
Titta på kameran och maskinen.
Prata sedan med Fitzcarraldo. Den stora maskinen är en ismaskin. För att göra is behövs vatten, salt och korv. Maskinen använder energin som fås från korvfettet. Se till att du får tillåtelse att använda ismaskinen.


Tala om kikaren så ingår ni ett avtal. Abdullah får låna kikaren om han kan ordna så att operasångerskan Ingrid uppträdet och sjunger här på båten.
Aboubakar är på väg till Hyade Island för att ordna en vintersportort. Med maskinen ska han göra konstgjord snö.
Han berättar också att passagerarna på båten teleporterar mellan olika platser och de upprepar ordagrant vad de sagt tidigare om de får samma fråga.
Ta trä-bläckfisken och visa den för Fitzcarraldo Du får veta att det finns en gammal kult som dyrkar Kraken och vill att han ska komma tillbaka och härska över havet. Det finns också en jättestaty över en bläckfisk på Hyade Island och man säljer sådana där trä-bläckfiskar som souvenirer. Han äger själv en och ger den till Abdullah. Nu finns två exakt lika trä-bläckfiskar i inventariet.


Aboubakars hytt

Gå ut i korridoren. Lägg märke till att du kommer ut ur en helt annan dörr än den du gick in igenom. Gå och knacka på Aboubakars hytt nummer 6. Han ber dig komma in.

Undersök allt. Kycklingen som Aboubakar kallar det tjutande fjäderfät men som är hans turgrej. Kalabasserna, hyddan, balafonen och maskerna. Titta på bordet så demonstrerar Aboubakar sina porslinsnäckor. De använd för att spå folk. Han spår Abdullah att det är olycka på gång. Mer vill han inte säga om han inte får 100$.
Prata med Aboubakar om allt. Hans underliga kostym är en förförelsedräkt.
Lämna hytten och gå ut i korridoren. Gå längst upp och ta trappan upp till nästa däck.


Förrådsrummet

Du kommer in i ett förrådsrum. Titta på den stora klockan, tunnorna , repet på väggen och kanonkulorna. Ta en kanonkula.
Gå in gen om dörren till kaptenens hytt.


Kaptenens hytt

Nar du kommer in grälar kaptenen på en av besättningsmännen för att hanhar fått fel kista. Bara en massa smutsiga trasor i stället för hans fågelmat. Abdullah går fram och tittar på väskan och inser att det är hans kläder. Kaptenen tar tillbaka det där om smutsiga trasor och kistorna byts ut. Efter det befinner du dig åter i din hytt. Gå tillbaka till kaptenens hytt. Titta på allt. Titta ut genom ventilen och titta på buren. Kaptenen föder upp brevduvor som han tränar, Titta på affischen på väggen och på kartorna. Där visar olika sjömonster som man kan råka ut för. Titta på astrolaben. Det är ett nautiskt instrument. Titta på ratten och badkaret. Kaptenen har låtit inreda hytten så att han kan navigera härifrån och slipper gå ut på däck. Badkaret använder han för att på vattnets rörelse kunna se hur skeppet girar.


Titta genom periskopet. Två herrar står på ett rev och diskuterar.
Prata med kaptenenom allt. Be om passagerarlistan. Kaptenen tar fram den och Abdullah kopierar den i sin anteckningsbok. Kaptenen tror att de båda herrarna följer med periskopet. Går han upp på däck och tittar på dem är de försvunna. Hyade Island är ett Gluttenburger protektorat.
Den stora klockan i rummet utanför är en dykarklocka. Den får luft som räcker ungefär 10 minuter. Båten heter Glutomax efter en varelse ur den gluttenburgska mytologin. En farlig best som kunde slita sönder folk. Fartygets galjonsbild är en glutomax. Besättningen består av bröderna Zog som är fyrlingar och exakt lika. Kaptenen räknar med att de ska vara framme vid Hyade Island fredag morgon


Visa kaptenen trä-bläckfisken. Kaptenen vet också att det är en souvenir från Hyade Island men har ingen aning om vems det är.
Ta fram anteckningsboken och kontrollera passagerarlistan du har skrivit upp. Hytterna är bebodda på följande sätt.
1- Abdullah, 2-Fitzcarallo, 3-Ingrid, 4-Olav, 6-Aboubakar, 7-Ophelia, 8-Rasputin, 9-Villon och 10, Vlad.
I hytt 5 bor de fyra besättningsmännen
Gå ut i förrådsrummet och gå upp för trappan till bakre däck. Där finns ingentig att upptäcka mer än dörren till restaurangen och en trappa till poopen och en trappa till främre däck.


Främre däck och fören

Ta trappan ner till främre däck och fortsätt längst fram till fören.
Där ser du glutomaxen. Den ser inte särskilt blodtörstig ut.

Vänd tillbaka och gå mot trappan till bakre däck.


Du ser en man som verkar sjösjuk. Det går inte att tala med honom.

Titta på kanonen och på de två ankarna som hänger över relingen.

Gå upp för trappan till bakre däck och gå in genom dörren till restaurangen.


Restaurangen

Gå fram och titta på matbordet och undersök allt som finns där. Räkor, sallad, vin och på ett annat bord ett saltkar. Ta saltkaret. Det behövs om du ska göra is någon gång.
Tala med besättningsmannen, en av bröderna Zog. Han takar om att bröderna är helt lika, de tänker inte ens individuellt utan kollektivt. Du får veta att all mat och dryck är inkluderad i resans pris. Visa träfiguren för Zog. Han vet ingenting om den.
Gå bort till bordet och tala med mannen. Det visar sig vara Rasputin som undsluppit ryssarna genom att hoppa i ishavet och nu är på väg till Hyade Island för att värma upp sig. Han dricker i ett. Tala med honom om sjösjuka. Rasputin säger att det är bästa sättet att undvika att bli sjösjuk är att dricka sig berusad. Visa honom träfiguren. Han kan inte heller ge några upplysningar. Men nu kanske du kan hjälpa den stackars sjösjuke på främre däck.
Gå fram till matbordet och ta räkor och ett glas vin.


Gå ner till främre däck och visa den sjösjuke mannen vinglaset. Abdullah berättar att det är bra mot sjösjuka. Mannen rusar genast därifrån och in i restaurangen.
Följ efter honom.
Han sitter redan vid bordet och dricker i kapp med Rasputin. Han ropar på Abdullah och kallar honom sin räddare. Han berättar att han är Francois Villon den berömde och beryktade franske poeten som lyckas undkomma både lagen och fordringsägarna. Visa honom träfiguren. Inget napp där heller.Poopen

Gå ut ur restaurangen och gå upp till poopen.
Där sitter en man och solar sig. Titta på växten, moppen och solstolen. Sätt dig i stolen. Mannen talar om hur rysligt sjuk man kan bli om man inte har solskyddsmedel och Abdullah rusar förskräckt upp. Tala med mannen. Det är Olav oh han är en viking på semester. Visa honom träfiguren. Olav säger att det finns liknande i den nordiska gudasagen och att sjöman i alla tider fruktat sådana här monster.

Gå ner för trappan till undre däck så byter du tidsperiod.


Måndag - eftermiddag

Gå upp till Poopen. Ofelia och Aboubakar är där. Tala med dem båda om allt. Ofelia tycks gilla Aboubakar och han tror själv att han har chans på henne.

Gå ner i restaurangen och tala med Rasputin om Ofelia. När Abdullah talar om att han tror att Aboubakar stöter på Ofelia rusar Villon upp och ut ur rummet. Fortsätt att tala med Rasputin om Blaha tills han upprepar sig själv. Du får reda på att han hade en gummidocka av sig själv. På så sätt trodde folk att han var i kyrkan och bad när han i själv verket gjorde något helt annat. Rasputin tror att Villon gick till Ofelia och Aboubakar för att försvara sin heder. Ofelia är nämligen Villans nuvarande älskarinna.

Återvänd upp till poopen. Nu är Ofelia ensam där. Tala med henne. Hon berättar att Villon har klått upp Aboubakar. Kaptenen har tagit med sig Aboubakar till hans hytt. Du får också veta att Ofelia blev förtjust i Villon nä han rånade henne och läste någradikter samtidigt. Hennes familj vet inte om det de tror hon drunknade i floden.


Gå till Aboubakar hytt nummer 6. Kaptenen behöver is för att Aboubakar inte ska bli vanställd. Abdullah undrar var han kan få tag på is i den här värmen men kaptenen bara svarar att Abdullah ska använda sin fantasi.
Kommer du ihåg ismaskinen i Fitzcarraldos hytt. Till den behövs vatten, salt och korv. Salt har du redan. Vatten finns i kaptenens badkar. Gå upp till kaptenens hytt och fyll tekannan med badvatten. Men var ska du få tag på korv.


Gå till poopen och tala med Ofelia om korv. Hon säger att det finns en korv i Villons hytt. Hon går för att hämta den och är strax tillbaka och ger Abdullah korven. Gå till Fitzcarraldos hytt, nummer 2. Gå fram till ismaskinen och använd först tekannan, sedan saltet och till sist korven på maskinen, Tryck på den röda knappen och "använd" maskinen. När isen är klar klicka på den i det undre facket och ta isen.
Gå tillbaka till Aboubakars hytt och gå in. Abdullah ger automatiskt isen till kaptenen och lämnarsedan hytten.
Gå tillbaka till Poopen och visa träbläckfisken för Ofelia. Gå sedan ner till restaurangen och tala med både Rasputin och Villon.
Gå till Abdullahs hytt nummer 1. Det ligger ett brev på golvet som Abdullah läser automatiskt. Det är undertecknad med Anonym och begär att Abdullah ska lägga bläckfiskstatyetten i kanonen på bryggan innan han går till sängs i kväll. Om han inte följer instruktionerna kommer han att utsätta sig själv för fara.

Gå ut ur hytten så kommer du automatiskt till en ny tidsperiod.

Måndag - eftermiddag


Gå till Aboubakars hytt. Abdullah talar automatiskt med honom . Han gömmer sig inne i sin hydda.
Abdullah berättar om brevet och Aboubakar frågar honom om han har visat statyetten för alla ombord. Det är bara två som inte Abdullah ännu har träffat. Ingrid och Vlad. Eftersom Abdullah fått brevet nu är det troligen en av de andra som är den skyldige. Aboubakar säger till Abdullah att titta på kanonen på avstånd när han lagt in statyetten och försöka komma underfund vem som kommer och hämtar den. Men till det behöver Abdullah en kikare. För att få låna kikaren måste han ordna så att Ingrid håller en koncert för Fitzcarraldo.
Gå till Olafs hytt nummer 4. Knacka och gå in. Titta på allt, bok sköld dimhorn, hjälm, byrå, jordglob, vattenkanna samt runstenen som Olaf lutar sig emot. När du frågar vad runorna betuder så får du veta att det är ett skämt från Grönland. Prata med Olaf om allt. Lämna sedan hytten.


Gå till restaurangen och prata med Ingrid om koncerten. Hon säger att det är omöjligt eftersom hon förlorat sin teaterhatt, men om Abdullah kan skaffa en metallhatt med två horn lovar hon att sjunga.
Du vet var man kan få tag på en sådan. Innan du lämnar restaurangen sök bland räkorna så hittar du Dostojevskis bok, Brott och Straff.


Gå till Olafs hytt och tala med honom om Ingrid. Du får hjälmen. Gå tillbaka till restaurangen och ge hjälmen till Ingrid. Hon lovar att hålla en koncert nästa dag klockan 3 i hytt nummer 3.
Gå till Fitzcarraldo och prata om kikaren. Du får den automatiskt och han frågar om Abdullah vill äta middag med honom. Tala med Fitzcarraldo i restaurangen.

Gå sedan till främre bryggan och stoppa in statyetten i kanonen. Abdullah går sedan till fören och tar fram kikaren för att spana men blir plötsligt så sömnig att han faller omkull och somnar på fläcken


Till föregående sidaTill nästa sida.

Lösningen är skriven av MegaZina och är baserad på spelet
The Eye of the Kraken , från Absurdus. Bilderna är tagna från spelet.
Hemsidan är privat och har ingen anknytning till nämnda företag.